Kruche ciasteczka z pysznym nadzieniem to u mnie walentynkowy hit. Zobacz, jak prosty jest przepis

Dodano:
Kruche ciasteczka z nadzieniem w kształcie serc Źródło: Shutterstock
Walentynki tuż-tuż, dlatego już teraz warto poznać prosty przepis na pyszne kruche ciasteczka. Wypełnione malinowym dżemem, podbiją podniebienie niejednego łasucha.

Kruchych ciasteczek w kształcie serc, które zachęcają apetycznym środkiem, trudno nie zauważyć. Uroczy smakołyk wypełniony nadzieniem cieszy oczy i kubki smakowe. Delikatne kruche ciasto, z którego je piekę, rozpływa się w ustach. Taki deser warto przygotować na walentynki i sprawić radość bliskim. Polecam sprawdzony przepis.

Jak upiec kruche ciasteczka z nadzieniem malinowym?

Kruche ciasto przygotowuję według zasady 3:2:1. Oznacza to, że na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 część cukru. Ciasto robię z 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła i 100 g cukru pudru. Dzięki tym proporcjom ciasteczka wychodzą kruche i maślane. Ważne jest, by przed wałkowaniem ciasta, schłodzić je co najmniej 30 minut w lodówce. Z tak przygotowanego kruchego ciasta na walentynki wycinam serduszka. Ale po przepis sięgam też bez tej okazji. Wówczas ciasteczka robię wycinając kółka dużą szklanką.

Przepis: Kruche serduszka z dżemem

Kruche ciasteczka z nadzieniem malinowym w kształcie serc są idealne na walentynki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
212 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaDo miski przesiej mąkę, cukier puder i cukier z wanilią. Zimne masło pokrój na kawałki, zagnieć z żółtkami do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Schładzanie i wałkowanieCiasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1/2 cm.
  3. Przygotowanie do pieczeniaPrzy użyciu foremki z ciasta wytnij serca. W połowie serc zrób malutki otwór (o dowolnym kształcie). Na środku placuszków bez otworów połóż pół łyżeczki dżemu i przykryj placuszkami z otworami. Brzegi serc dociśnij ząbkami widelca, by połączyć placki i nadać im dekoracyjny wygląd.
  4. PieczenieCiasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone i ostudzone ciasteczka przed podaniem na deser lub obdarowaniem bliskich oprósz cukrem pudrem.

Jaki dżem pasuje do kruchych ciasteczek?

Kruche ciasteczka zwykle wypełniam nadzieniem z dżemu malinowego. Jednak pasuje do nich też konfitura wiśniowa, czy bardziej kwaśny dżem porzeczkowy. Takie nadzienie przełamuje słodycz maślanego ciasta i nadaje mu orzeźwiający smak. Kruche ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową lub lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...